klantenservice

Hoe kan ik een automatische incasso terugboeken?

Als volgens u ten onrechte abonnementsgeld voor een tijdschrift of  krant is afgeschreven, kunt u dit laten terugboeken. Of, met andere woorden, de betaling storneren. Bij de meeste banken kunt u een incasso binnen 8 weken zelf terugboeken via internetbankieren. Daarnaast kunt u de bank vragen om dit te verzorgen.

Let op: Bent u (toch) verplicht om de rekening te betalen? Dan kunt u de betaling wel storneren, maar dit ontslaat u níet van de verplichting om te betalen. U zult dan herinneringen en mogelijk zelfs aanmaningen met bijkomende kosten ontvangen.

Onterechte incasso

Is een incasso onterecht? Dan heeft u zelfs tot 13 maanden na afschrijving nog het recht deze te laten terugboeken. Neem hiervoor contact op met uw bank. En geef aan waarom u meent dat de incasso onterecht is. De bank zal onderzoeken of u ooit een geldige toestemming heeft gegeven voor de automatische incasso. En, als dat niet zo is, zal de bank het bedrag terugstorten op uw rekening.

Contact met de uitgever

Laat u een incasso terugboeken? Geef dit dan ook aan bij het bedrijf in kwestie. U bent hiertoe niet verplicht, maar het voorkomt in veel gevallen onnodige misverstanden, herinneringen en aanmaningen. U kunt de voorbeeldbrief van ACM Consuwijzer als startpunt gebruiken.

Conflict

Komt er met het bedrijf niet uit? Dan kunt u op verschillende manieren advies en hulp inroepen.

  1. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, neem dan eerst contact met de verzekeraar op.
  2. Als u geen verzekering heeft (of u komt hiermee niet verder) wendt u dan tot het Juridisch Loket.
  3. En/of meldt het probleem bij ACM Consuwijzer. Dit is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij controleren of bedrijven zich wel aan de regels houden.

 

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee