klantenservice

Mag de uitgever mijn abonnement stilzwijgend verlengen?

Uitgevers en andere aanbieders van abonnement mogen uw abonnement onder voorwaarden stilzwijgend verlengen. Welke dit precies zijn hangt af van het soort abonnement. Voor een abonnement op een krant of tijdschrift gelden andere regels dan voor een mobiel abonnement of een abonnement bij een fitnessschool.

Abonnement op (dag)bladen

Een uitgever van een krant of tijdschrift mag wettelijk uw abonnement stilzwijgend met een contractperiode van maximaal 3 maanden verlengen. Zegt u binnen die periode uw abonnement op, dan geldt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. U zegt dan in principe op per vervaldatum van dit "3-maanden contract". 

Aanbieders kunnen uw abonnement ook stilzwijgend voor onbepaalde duur verlengen. Ook dan heeft u een opzegtermijn van ten hoogste 1 maand. Alleen bij tijdschriften die minder dan 1 keer per maand verschijnen geldt een opzegtermijn van maximaal 3 maanden.

Proefabonnementen

Bij proefabonnementen op bladen of tijdschriften mogen aanbieders het abonnement niet stilzwijgend verlengen. Na de afgesproken proefperiode stopt het abonnement vanzelf. U hoeft een proefabonnement dus niet op te zeggen.

Opzeggen

Voor het opzeggen van een abonnement bestaan eveneens wettelijke regels. En ook deze verschillen per type abonnement. Zo is de opzegtermijn van een kwartaaltijdschrift anders dan die vor een fitnessabonnement of energiecontract. Onder alle omstandigheden moet u in ieder geval kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop u het abonnement heeft afgesloten. Dus als u online het abonnement heeft afgesloten, moet u ook via internet (bijv. per e-mail) het abonnement weer kunnen opzeggen.

ACM Consuwijzer

Op de website van ACM Consuwijzer leest u wat uw rechten zijn als consument. ACM ConsuWijzer is het overheidsloket voor consumenten. Met juridische vragen kunt u terecht bij het Juridisch Loket.

Op ACM ConsuWijzer vindt u ook een voorbeeldbrief voor het opzeggen van uw abonnement.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee